Psykologisk tryghed - Fundamentet for en stærk kultur

Top 1% virksomhederne sender i stigende grad deres medarbejdere på kurser i personlig udvikling. Det er med andre ord ikke længere nok kun at fokusere på medarbejdernes faglige kvalifikationer og ydre arbejdsvilkår. 

September 16, 2024

Vejen til bedre samarbejde og kreativitet

Et afgørende element på en succesfuld arbejdsplads, er at alle bidrager til at skabe psykologisk tryghed, og det sker mest effektivt ved at højne den emotionelle intelligens i organisationen.

Dette indlæg giver en introduktion til begrebet psykologisk tryghed, hvad det indebærer og hvorfor det er vigtigt for medarbejdernes trivsel og produktivitet. 

Indlægget omhandler også, hvordan psykologisk tryghed påvirker samarbejde, engagement og kreativitet.

Hvad er psykologisk tryghed?

Psykologisk tryghed er en tilstand i en organisation, hvor medarbejderne føler sig trygge ved at udtrykke deres tanker og meninger. 

Det vil sige, at de kan stille spørgsmål, bede om hjælp, dele idéer, erkende fejl og dele bekymringer uden at frygte for ydmygelse, negative sanktioner, straf eller på anden måde blive sat i et dårligt lys. 

Psykologisk tryghed skaber en atmosfære og en samarbejdskultur, hvor kreativitet og innovation kan trives, og hvor alle typer af informationer flyder de rigtige steder hen. 

Alle er mere tilbøjelige til at bidrage med nye ideer og mulige løsninger. Det er selve fundamentet for, at organisationen kan udvikle sig og ikke bare gentage samme uhensigtsmæssige mønstre med tilhørende fejl og manglende innovation.

Konsekvensen af psykologisk utryghed?

Den usikre og utrygge organisation er derimod kendetegnet ved manglende motivation, initiativ og proaktivitet. 

Informationsflowet i organisationer med en lav grad af psykologisk sikkerhed er særligt udfordret, når det gælder dårlige nyheder og tanker, der strider mod en højere rangeret kolleagas antagelser. Det medfører både nedgang i performance og generel mistrivsel.  

Det er velkendt, at frygt ikke motiverer, men det er ikke alle, der er klar over, hvor negativt frygt påvirker den enkeltes performance og evne til at problemløse. 

Frygt og usikkerhed i teamet aktiverer helt automatisk vores amygdala og dermed vores hjernes alarmberedskab. Det betyder, at vores hjernemæssige ressourcer omdirigeres til rene overlevelsesreflekser. Konsekvensen er, at vores kognitive evner bliver væsentlig forringede. 

 

Komponenter i psykologisk tryghed

Psykologisk tryghed består af flere nøgleelementer:

  1. Frygtløs kommunikation: Ledere og medarbejdere skal føle, at de kan udtrykke deres usikkerheder, tanker og ideer risikofrit. Fundamentet for dette er, at vi har en begrundet tro på, at de andre vil lade tvivlen komme os tilgode.

  2. Konstruktiv framing af fejl: Mål, retning og opgaver italesættes på en måde, så det bliver naturligt, at der vil forekomme fejl og andre muligheder for læring, optimering og nytænkning.

  3. Sund forhandlings- og uenighedskultur: Rammesat emotionelt intelligent tilgang til dagligdagsforhandlinger mellem kolleger og uenigheder i teamet sikrer en grundlæggende tillid mellem de enkelte individer - og den enkelte medarbejders behov, ambitioner, ønsker og bekymringer rummes og imødekommes i videst muligt omfang.

  4. Nysgerrighed og gode spørgsmål: Der skal skabe en kultur, hvor medarbejdernes input værdsættes og respekteres. Vi møder hinanden med en autentisk nysgerrighed på, hvad der ligger bag adfærden og kommunikationen. Spørgeteknik og mentalisering er naturlige elementer i vores omgang med hinanden.

  5. Ansvarlighed: Alle forventes at bidrage åbent og ærligt, og den enkelte committer sig til aftalte actions uanset personlig uenighed. Der er bevidst fokus på løsninger med maksimal fælles gevinst, og det baner vejen for et samarbejde, hvor alle er med til at holde hinanden ansvarlige for de fælles mål.

  6. Respekt og ambitiøse mål: Det handler om at sætte høje standarder og fastholde ambitionerne benhårdt samtidig med, at vi behandler hinanden med respekt og empati - vi er hårde mod problemet og bøde mod personen. 

Alle må bidrage

Hvis vi skal lykkes med at skabe psykologisk tryghed i teamet, så må alle have en villighed til at arbejde med sig selv og træne de skills, der udgør det personlige grundlag for at kunne bidrage positivt. 

Der må træffes en utvetydig beslutning om nultolerance over for ledere eller medarbejdere, der ikke kan eller vil arbejde positivt med at justere egen adfærd og bidrage til at skabe psykologisk tryghed i teamet. Det gælder også, selvom det er stjernen i teamet, og selvom det koster penge.

Hvorfor er psykologisk tryghed vigtig?

Psykologisk tryghed har stor indvirkning på forskellige aspekter af en arbejdsplads:

  1. Trivsel og engagement: Når medarbejderne føler sig trygge og vigtige for virksomhedens mål og retning, så øges den enkeltes følelse af mening, sammenhæng og håndterbarhed. Derfor er arbejdet med psykologisk tryghed nok den mest direkte vej til lavere stressniveau og øget arbejdsglæde.

  2. Samarbejde og teamwork: En tryg arbejdsplads fremmer samarbejde, da medarbejderne er mere villige til at dele ideer, bekymringer, uenigheder og eventuelle behov for hjælp, uddannelse eller andet. Når vi trygt kan udtrykke vores uenighed, så er vi mere tilbøjelige til at committe os til det aftalte og arbejde sammen mod det fælles mål - også selvom vi fortsat er uenige.

  3. Innovation: Kreativitet og innovation blomstrer i miljøer, hvor medarbejderne ikke er præget af frygt. Teamets intelligens vokser, og det fremmer lysten til at skubbe til det vi plejer at gøre og tænke ud af boksen. Det vil føre til større kreativitet og problemløsning på et helt andet niveau.

  4. Motivation: Al forskning peger på, at psykologisk tryghed øger motivationen og forbedrer produktiviteten og bundlinjen markant. Medarbejdere der oplever at de er værdsatte, inddraget og lyttet til yder væsentlig mere, har det bedre og smitter sine omgivelser på en positiv og konstruktiv måde.

  5. Relationer: En virksomhed med høj psykologisk tryghed og fokus på interpersonelle kompetencer opnår stærkere og mere bæredygtige relationer såvel internt som eksternt. Kunder, leverandører og andre samarbejdspartnere bliver knyttet tættere til virksomheden, og der rapporteres om en højere grad af loyalitet og tilfredshed.   

Hvordan skabes psykologisk tryghed?

At skabe psykologisk tryghed kræver bevidst indsats og strategier fra ledelsens side:

  • Sæt EQ på ledelsesagendaen: Ledelsen må gå foran og vise, at EQ i praksis er forudsætningen for psykologisk tryghed.

  • Træn interpersonelle kompetencer: Samarbejdende forhandling, problemløsende uenighedshåndtering, avanceret spørgeteknik, empatisk lytning, aflæsning af nonverbal kommunikation.

  • Anerkend at fejl forekommer: Rammesæt fejl som eksemplvis “utilsigtede hændelser” eller “resultater vi ikke ønskede os”. Fejl skal behandles som feedback og dermed som en unik mulighed for læring snarere end som noget, der for alt i verden må undgås. Skab en nuanceret dialog om fejl og de kategorier af fejl, vi oplever i organisationen - sjuskefejl, gentagende fejl.

  • Skab en inkluderende kultur: Diversitet og inklusion skal være centrale værdier, hvor alle medarbejdere føler sig værdsatte uanset deres baggrund eller synspunkter.

  • Fremme åbenhed: Medarbejderne skal opfordres til at dele deres idéer og bekymringer uden frygt for afvisning eller straf.

  • Tilbyd støtte: Giv medarbejderne de ressourcer og den støtte de har brug for, for at kunne udføre deres arbejde effektivt og trygt.

Eksempler på psykologisk tryghed i praksis

Mange virksomheder har implementeret psykologisk tryghed med stor succes. Et eksempel er Google, der i deres "Project Aristotle" fandt, at psykologisk tryghed var den vigtigste faktor for effektive teams. Teams, der havde høj psykologisk tryghed, var mere tilbøjelige til at udveksle ideer, tage risici, og trives i deres arbejde.

Et andet eksempel er det danske energiselskab Ørsted, der har fokuseret på at skabe en kultur af åben kommunikation og tillid. Det har ikke kun forbedret medarbejdertilfredsheden, men også virksomhedens innovationsevne og konkurrenceevne på markedet.

Afrunding

Psykologisk tryghed er en uundværlig komponent på en succesfuld arbejdsplads. Ved at skabe et miljø hvor medarbejderne føler sig trygge kan virksomheder fremme trivsel, samarbejde, innovation og produktivitet. 

Det kræver en bevidst indsats fra ledelsen at bygge og vedligeholde denne tryghed, men de positive resultater er det hele værd. 

En arbejdsplads, der prioriterer psykologisk tryghed, vil ikke kun se forbedringer i medarbejdernes trivsel, men også i virksomhedens samlede præstation og succes.

Kontakt

Giv os et kald for en uforpligtende samtale vedrørende mulighederne for at få Morten ud til jeres virksomhed

A